شکرک زدن عسل و تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
آیا شکرک زدن عسل نشانه تقلبی بودن عسل است؟
نکاتی در باب راه های تشخیص عسل طبیعی و عسل تقلبی
مصرفکنندگان عسل نشانههایی برای شناسایی عسل طبیعی از عسل تقلبی مطرح میکنند؛ گروهی از مردم براین باورند که عسل وقتی بلورین، کدر و تهنشین شود، تقلبی است و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف میماند اما این باور اشتباه است.
مصرفکنندهی ایرانی، عسل خوب، خالص و طبیعی را عسلی میداند که رنگش کهربایی تیره مانند عقیق و سفت باشد و اصطلاحا «کش» آمده و اگر یک روز در یخچال گذاشته شود، بلورین نشود و چنانچه قاشقی از آن برداشته شود، قطراتی که سرازیر میشود به صورت باریکهای پیوسته باشد و قطع نشود که این نیز اشتباه است.
کسانی هم شگردهای ویژهای را برای شناسایی عسل سفارش میکنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل، ریختن چند قطره روی روزنامه و … که هیچ کدام از این موارد از نظر عسلشناسان و علم تغذیه پذیرفته نیست.
باید دانست شناسایی عسل طبیعی و مصنوعی به صورت دقیق و علمی به کمک انگشت، قاشق یا مزه کردن و … ناممکن بوده و این مهم تنها از عهدهی آزمایشگاه و دستگاهی به نام «رفراکتومتر» برمیآید.
ملاک انتخاب عسل خوب چیست؟
برای مصرفکنندهی عادی یک راه بیشتر برای شناسایی عسل وجود ندارد؛ آن هم استفاده از حواس است. یعنی با چشم، شکل ظاهری عسل را ارزیابی، با بینی بو و با زبان مزه کرده و اگر مجموعه این عوامل مناسب بود و عسل عطر و طعم گلها را داشت، عسل طبیعی است و ارزش دارد که بهای آن را در حد معقول پرداخت.
ولی اگر می خواهید به صورت حرفه ای با عسل برخورد کنید، بهترین راه آزمایشگاه عسل می باشد که تقریبا در همه استانهای کشور وجود دارد.
شکرک زدن عسل نشانهی نامرغوب بودن عسل نیست
آنچه که در اصطلاح «رسوب کردن و شکرک زدن عسل» میگویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن، تقلبی بودن عسل را تداعی میکند، چیزی جز پدیدهی «بلورین شدن» یا «کریستالیزاسیون» نیست.
عسل به علت درصد بالای مواد قندی که دارد در واقع یک مادهی جامد است که زیر شرایط بسیار شکنندهای به صورت مایع درمیآید.
این ماده اشباعشده قندی باید در واقع جامد باشد اما بهطور اتفاقی مایع است.
لذا به محض اینکه شرایط آماده شود، این دگرگونی فیزیکی یعنی بلورین شدن پدید میآید.
اما این موضوع به اندازهای تاثیر منفی در ذهن مصرفکنندگان ایجاد کرده که از یک سو مشکل بزرگی برای تولیدکنندگان در جریان عرضه به بازار به وجود میآورد و از سوی دیگر برای مصرفکنندگان از نظر طبیعی بودن عسل مایع، شک و شبه ایجاد میکند.
باید توجه داشت شکرک زدن عسل و خاصیت تبلور عسل نشانهی نامرغوب بودن آن نیست اما بعضی افراد به اشتباه عسل بلوریشده را مصنوعی یا تقلبی میدانند.
چگونگی تشخیص عسل طبیعی بلوری شده از شبه عسل تقلبی شکرکزده
برای شناسایی عسل طبیعی بلوری شده از شبه عسل تقلبی شکرک زده باید دانست تنها عسل طبیعی میتواند کمکم و به مرور زمان کدر و تهنشین شود و رسوب کند و شکرک آن مانند شکرک طبیعی شیرهی خرما نرم بوده و هنگام خوردن ممکن است اندکی زبری داشته باشد اما هیچگونه صدایی زیر دندان احساس نمیشود.
شکرک عسل تقلبی (عسل تغذیه ای) مثل نبات سفت بوده و به سختی با قاشق جدا شده و موقع خوردن مانند دانههای آب نبات، شکر و مربای شکرکزده زیر دندان صدا داده و همچون شکلات به دندانها میچسبد.
مهمترین نکته این که اینگونه عسل های تقلبی بدون کدر شدن و تهنشین شدن خیلی سریع و در زمانی کوتاه شکرک میزدند.
علت شکرک نزدن عسلهای موجود در بازار چیست؟
برای جلوگیری از تبلور عسل (شکرک زدن عسل) معمولا کارخانههای بستهبندیکننده، عملیاتی از قبیل حرارت دادن، افزودن کمی جوهر لیمو در هر تن و غیره روی عسل انجام میدهند که در همه این موارد به خاطر وارد شدن ناخالصی در مجموعه قندهای موجود، پدیدهی بلورین شدن به تاخیر میافتد.
در مورد کارگاههای ناشناخته که در آن حرارت دادن عسل به صورت مستقیم یا بدون کنترل صورت میگیرد، نه تنها مواد موجود در عسل دچار آسیب میشود بلکه بعد از دمای مشخصی مادهای بهنام «هیدروکسی متیل فورفوال» پدید میآید که اگر نسبت آن در عسل زیاد شود، مصرف آن خطرناک است.
قابل توجه مشتریان گرامی عسل کوهستان و هموطنان گرامی:
برای خرید عسل در تهران و شهرستان ها از برندهای معتبر عسل خرید نمائید. البته برند معتبر عسل با برند معروف عسل تفاوت دارد.
لطفا در خرید عسل طبیعی دقت کافی به خرج دهید و عسل مورد نیاز خود ( چه از طریق حضوری یا خرید اینترنتی عسل ) را از عسل فروشی و فروشگاه عسل یا فروشگاه اینترنتی عسل معتبر تهیه کنید.
از آنجا که هموطنان گرامی برای خرید عسل طبیعی در تهران مرتبا سراغ فروشگاه عسل در تهران را می گیرند به اطلاع می رسانیم که برای خرید عسل در تهران، عسل کوهستان هیچ شعبه ای در تهران ندارد و تمامی سفارشات تهران و سراسر کشور از اصفهان ارسال می گردد.
تاکید می شود که عسل کوهستان دکتر عموشاهی (عسل بیست) در تهران هیچ شعبه ای ندارد، فلذا چنانچه قصد خرید عسل کوهستان دکتر عموشاهی (عسل 20) را دارید می توانید از فروشگاه اینترنتی عسل کوهستان به نشانی ASAL20.ir خرید نمائید.
لذا تمامی عسل های دیگری که با نام « عسل کوهستان » به فروش می رسد، تحت ضمانت عسل دکتر عموشاهی نمی باشد و عواقب مصرف اینگونه عسل ها بر عهده فروشنده می باشد. لطفا در هنگام خرید عسل هایی که با نام کوهستان ارائه می گردند به لوگوی اصلی عسل کوهستان دقت فرمائید تا متضرر نشوید.
هرگونه کپی برداری از مطالب سایت عسل کوهستان ممنوع است و پیگرد قانونی دارد
اینکه گفتم عسل طبیعی گیرنمیاد،منظورم این بودکه کمیابه واونقدرعسل غیرطبیعی هست که به جای عسل طبیعی میفروشن…. .مردم ما هم فقط تقلب کردن رو یاد گرفتن….شما چرا به خودتون گرفتید?منظورمن که شما نبودید
سلام. بنده عسل طبیعی دارم ولی به سختی به فروش میرود مخصوصا کسانی که توی کار خریدوفروش عسل هستن با اینکه میدونن این عسل واقعا طبیعی هست ولی نمیخرند میگن طالب نداره
باسلام
متاسفانه دلال های زیادی در بازار عسل ایران وجود دارند و آن ها جایی سرمایه گذاری می کنند که سود بیشتری عایدشان گردد. با این وجود، عسل طبیعی در بین مردم طرفداران حاص خود را دارد.
یکی می گوید شکرک زدن نشانه تقلبی بودن عسل است یکی می گوید نیست واقعیت چیست تفاوت از زمین تا آسمان است آدم میمونه کدام راقبول کنه
در پاسخ به آقای محمد جواد روستا/ باسلام
مبنای تصمیم شما، متون علمی و تایید شده آکادمیک باشد. در اینصورت دچار سردرگمی نخواهید شد. در کتب پرورش زنبورعسل و عسل شناسی، مفصل در بحث شکرک زدن صحبت شده است. مشاور تلفنی ما نیز به طور رایگان به شما مشاوره خواهد داد : ۹۱۳۳۳۷۶۰۲۰
اما به طور خلاصه: شکرک با رس بستن کمی تفاوت دارد ولی مردم هر دو را در یک معنا به کار می برند.
رس بستن عسل نشانه تقلبی بودن عسل نیست.