شناخت عسل طبیعی
انواع عسل طبیعی:
عسل تکگل: به عسلی میگویند که زنبور عسل، شهد را از روی یک نوع گل جمعآوری کرده باشد مانند عسل آویشن، عسل اقاقیا، عسل سدر (کنار)، عسل گون، عسل مرکبات ، عسل زعفران ، عسل زرشک ، عسل خارشتر و … این گونه عسل ها کاربرد درمانی داشته و معمولا قیمت بالاتری نسبت به عسلهای دیگر دارد.
عسل صد درصد تک گل کمیاب است و در بیشتر عسلهای تک گل مقدار اندکی از شهد گلهای پراکنده در هر منطقه وجود دارد.
عسل چهلگیاه: عسلی که زنبور عسل، شهد را از روی گلهای گوناگون جمعآوری کرده باشد یا چند عسل تک گل را طبق فرمول خاص (که از نظر خواص، رنگ، عطر و طعم مطابق ذائقهی بیشتر مصرفکنندگان باشد) با یکدیگر مخلوط کنند. اینگونه از عسل طبیعی نیز کاربرد درمانی دارد.
عسل مومدار: چون سرشار از گردهی گل، بره موم و موم طبیعی بوده و حرارت ندیده است از نظر خاصیت، طعم و عطر کیفیت بالایی دارد.
متاسفانه افراد سودجو با دستگاههای مومساز و پارافین (مادهی اولیه که در تهیه شمع به کار میرود) شبه موم تقلبی ساخته و با قرار دادن مقداری از این مومهای پارافینی در شبه عسل تقلبی، موجب گمراهی مصرفکنندگان را فراهم میآورند.
عسل بهاره: به عسلی میگویند که در اواخر فصل بهار به دست آمده باشد، مانند عسل مرکبات، اقاقیا و درختان میوهای مانند زردآلو، گلابی، بادام و …
عسل پاییزه: عسلی که از اوایل تابستان تا میانهی پاییز به وسیله زنبور تولید شده و بیشتر از شهد گیاهان صحرایی است.
توصیههایی به مصرفکنندگان عسل
مصرفکنندگان باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر میخواهند عسل را همراه با محلولهای گرمی مانند آب جوش، شیر، فرنی و جوشاندههای گیاهان دارویی مصرف کنند حتما پس از ولرمشدن، عسل را به آنها بیفزایند تا خاصیت درمانی عسل محفوظ بماند.
عطر و طعم عسل مانند رنگ آن متناسب با گیاهی است که زنبورعسل از آن شهد فراهم آورده است.
در مناطق مختلف عسل با غلظتهای گوناگون به دست میآید و این تفاوت نمیتواند عاملی تعیینکننده برای شناسایی کیفیت عسل باشد؛ مثلا عسلهایی که در مناطق مرطوب به دست میآید، بیشتر دارای غلظت کم است. در مقابل عسل هایی که از مناطق کوهستانی به دست میآید دارای غلظت بالایی است.
رنگ عسل نیز بستگی به نوع شهدی دارد که زنبور عسل از آن شهد جمعآوری کرده و از رنگ زرد بسیار روشن تا قرمز تیره و حتی سیاه متغییر است. همچنین منطقهی جغرافیایی و شرایط آب و هوایی در تعیین رنگ عسل موثر بوده بنابراین رنگ عسل مانند غلظت آن نمیتواند عاملی تعیینکننده برای شناسایی کیفیت عسل باشد.