تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی
در این بخش به سوالات رایج مردم در مورد عسل طبیعی ، خرید عسل طبیعی، فروش عسل ، روش تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی، روش خرید عسل ، مشخصات عسل طبیعی و … پاسخ خواهیم داد.
شما نیز می توانید سوالات خود در مورد عسل طبیعی را در بخش نظرات همین پست درج نمائید.
سوال : من ساکن تهران هستم و می خواهم عسل طبیعی بخرم اما نمی دانم کدام عسل تقلبی است و کدام عسل طبیعی است. مشخصات عسل طبیعی را بیان کنید و بفرمائید عسل طبیعی را چگونه بشناسیم ؟ کلا چند نوع عسل در فروشگاه ها هست.
در ابتدا باید توجه نمود که سه نوع عسل در بازار عسل ایران موجود است. عسل صنعتی ، عسل تغذیه ای و عسل طبیعی.
عسل صنعتی یا عسل مصنوعی که بدون دخالت زنبور عسل و بصورت صنعتی تولید می شود ، عسلی تقلبی و ساختگی است و مصرف این نوع عسل نه تنها سودی ندارد بلکه برای افراد حساس و بیماران می تواند خطر آفرین باشد. متاسفانه با وجود اینکه تولید و عرضه این عسل جرم محسوب می شود ولیکن همچنان در بازار عسل ایران کم و بیش وجود دارد و سودجویان با فروش این نوع عسل، سلامتی مردم را تهدید می کنند. انواع عسل چینی و برخی دیگر از عسل های وارداتی ارزان قیمت از این دسته عسل ها هستند.
عسل تغذیه ای یا عسل شکری عسلی است که زنبور عسل در تهیه آن مشارکت دارد اما در کنار تغذیه از گلهای طبیعت، توسط شربت شکر (آب شکر) یا شیره خرما و …. نیز تغذیه می گردد. این نوع عسل هرچند طبیعی محسوب نمی گردد ولی در بازار عسل ایران به وفور یافت می گردد و متاسفانه به علت قیمت مناسبی که دارند در اغلب فروشگاه های عسل ایران به فروش می شوند و مردم نیز از این نوع عسل استقبال زیادی می کنند چون بیشتر مردم به روش های شناخت عسل طبیعی آگاهی ندارند و روش تشخیص عسل طبیعی را در روش های سنتی و ناکارآمد قدیمی می دانند.
عسل طبیعی یا عسل گیاهی عسلی است که زنبور عسل از شهد گل های طبیعت تهیه می کند مانند گل آویشن ، عناب ، کنار یا سدر ، گشنیز ، مریم گلی ، اقاقیا ، گون گزانگبین ، خارشتر ، زرشک ، بادام ، پرتقال ، بهارنارنج ، شوید ، گلنگار ، یونجه ، هدرا ، مرکبات.
خواص درمانی عسل طبیعی بسیار زیاد است آنچنان که کتب زیادی با عناوین عسل درمانی یا خواص درمانی عسل طبیعی نگاشته شده است. عسل طبیعی به دو نوع عسل وحشی و عسل کندو تقسیم بندی می شود.
عسل وحشی یا عسل کوهی یا عسل کوهستان عسلی است که زنبورهای عسل وحشی آن را جمع آوری می کنند و در کوه یا بین شاخ و برگ درختان ذخیره می نمایند.
عسل کندو عسلی است که زنبورهای کندو آن را تهیه می کنند و زنبوردار صرفا به کوچ کندوها و محافظت از آنها می پردازد ولی به تغذیه مصنوعی زنبوران عسل نمی پردازد.
بهترین روش شناخت عسل طبیعی (Natural honey) و تشخیص آن از عسل تغذیه ای و تقلبی (Fake honey) و جعلی آزمایشگاه تخصصی عسل است که تقریبا در همه استان های کشور چنین آزمایشگاه هایی وجود دارد. آزمایشگاه عسل دوقاشق از عسل را دریافت می کند و تست های متعددی از جمله تست ساکاروز (Sucrose) بر روی آن انجام می دهد. در اغلب عسل ها ساکاروز زیر 5 درصد نشان از مرغوبیت عسل دارد. البته استثناهایی هم در این بین وجود دارد که توضیح آن خارج از بحث این مقاله است.
از دیگر نشانه های عسل طبیعی این است که رس بستن یا در اصطلاح عامه شکرک زدن آن به نوع گل آن بستگی دارد. برخی زودتر رس می بندند و برخی دیرتر ولیکن نسبت به عسل تقلبی بلورهای شکرک آن نرم تر و ریزتر است و با حرارت دادن غیرمستقیم خیلی سریع به عسل مایع تبدیل می گردند (برعکس عسل تقلبی).
از دیگر مشخصه های عسل طبیعی این است که هر نوع عسل باید با توجه به نوع گل آن، رنگ و طعم مخصوص به آن گل را دارا باشد. مثلا عسل گون گزانگبین معمولا زرد رنگ است درحالی که عسل عناب رنگ قرمز تیره دارد.
اما در مورد اینکه چگونه در خانه، عسل طبیعی را از عسل تقلبی تشخیص دهیم (How to check the purity of honey at home) باید گفت که روش های زیادی در این ارتباط بیان شده است.
به عنوان مثال اگر مقداری عسل طبیعی را در یک لیوان آب سرد بریزید ، مشاهده خواهید کرد که عسل کاملا حالت چسبندگی خود را حفظ میکند و خیلی سخت و دیر در آب سرد حل میشود اما عسل تقلبی سریع در آب حل میشود. بنابراین اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن ، در آب حل شود، از مطلوبیت و خلوص کمتری برخوردار است.
روش های دیگری نیز برای شناخت عسل طبیعی بیان شده است ولی هیچ یک از این روش ها قابل اطمینان نیست و برای هرکدام مثال های نقض زیادی وجود دارد. بنابراین بهترین و مطمئن ترین روش تشخیص و شناخت عسل طبیعی از عسل تغذیه ای و تقلبی آزمایشگاه عسل است.
عسل کوهستان عموشاهی کیفیت عسل های خود را تضمین می کند یعنی چنانچه مشتری بر اساس برگه آزمایشگاه عسل، نامرغوب بودن عسل را ثابت کند، به مشتری خسارت پرداخت می کند، هرچند تاکنون چنین مساله ای پیش نیامده است.